Почивка на море Почивка На море 2020 | Крайморие | Къща за гости " Морско око" | Информация за курорта Крайморие Добави в любими | Стартова страница
Преведи на:
За Крайморие | Настаняване | Фотогалерия | Резервации | Книга за гости | Контакти
реклама от namore.info

Резервации

цена на нощувка
15-20 лв.


Направи резервация

Крайморие е квартал на Бургас и курортно селище на Българското Черноморие разположен на 10 км южно от центъра на града и на 20 км северно от Созопол. Днешно Крайморие е било след освобождението бежански лагер, които е приютявал тракийски и македонски българи след Балканските войни (1912/13). През 2009 година при разкопки на п-в Форос, намиращ се в непосредствена близост до квартала, са разкрити останките на античното и средновековното селище-крепост Бургос, предшественик на днешният Бургас[2][3]. Според историци тук се е намирал и манастира „Севти Гоерги“, описан от византийски хронисти. В близост до Крайморие се намират още защитената местност „Пода“ с Природозащитен център „Пода“, езерата Атанасовско, Поморийско, Мандра и Вая и остров Света Анастасия.

През последните деситилетия Крайморие се утвърждава като привлекателно място за развитие на вътрешен и международен туризъм. Туристическо селище Крайморие е разположено 10 км на юг от гр. Бургас. Има удобни и красиви плажове с бистра морска вода. Плажната ивица, застлана с чист златист пясък и спокойно море с равномерно полегато дъно създава добри условия за плаж, плуване и игри, Северно от Крайморие се е намирала средновековната крепост "Форос", която се счита за предшественик на гр. Бургас, а на изток в морето е единственият по големина остров в Черно море - "Света Анастасия" където е изградена музейна експозиция, показваща културно историческо наследство от южното Черноморие. Островът е достъпен за туристи чрез параходна връзка от гр. Бургас или Крайморие.

То е старо тракийско селище, което намира потвърждение в изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика /главно фрагменти от амфори/ и фрагменти от червенофирнисови римски съдове открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. В края на XIX век стената на Урдовиза е била много добре запазена.